|
8.jūlijā Amatas novads
Š.g. 8. jūlijā Amatas novada Zaubē jau otro vasaru notiks “Zaubes savvaļas kulinārais festivāls”, kas pulcēs ne tikai ēdiena baudītājus, bet mājražotājus un profesionālus pavārus, kuri festivālā var smelties iedvesmu neikdienišķas, paaudzēs mantotās garšas ēdiena receptēm.
“Zaubes savvaļas kulinārā festivāla” aizsākumi meklējami jau vairāk nekā piecus gadus atpakaļ, kad vietējais Zaubes mednieku un makšķernieku kolektīvs organizēja mednieku svētkus sev , vietējiem iedzīvotājiem un viesiem. Augšezera krastā, brīvā dabā galdā tika cepta uz iesma vesela mežacūka un vārīta īsta mednieku, kūpinātas vietējo ezeru zivis.
Pagājušajā gadā– sadarbībā ar Amatas novada pašvaldību un kustības “DABAS GARŠA” iniciatoru, “Restorāna 3”šefpavāru Ēriku Dreibantu, svētki tika attīstīti kā “Zaubes savvaļas kulinārais festivāls”, kas pagājušogad uzsākts ieguva milzīgu atsaucību un atzinību.
Lai akcentētu mūsu dabas un bagātības un no paaudzes paaudzē glabātās kulinārās tradīcijas, šogad festivālā darbosies tematiskās zonas – “Mežs”, “Ūdeņi”, “Pļava”, “Dzērieni”.
Pati svētku būtība nav mainījusies. Meža zonā arī šogad Zaubes mednieku un makšķernieku kolektīvs gatavos medījumu degustācijas no savām receptēm. Uz iesma atkal griezīsies mežacūka, katlā burbuļos īsta mednieku zupa, cepsies buka šašliks, būs aukstās uzkodas no dažādiem medījumiem – aļņa, brieža, bebra, mežacūkas. Uz karstiem akmeņiem ceps steiku. Apmeklētāji varēs nogaršot priežu čiekuru sīrupu un citus no meža veltēm gatavotus labumus.
Ūdens zonā no kūpinātavām tiks ņemtas svaigi kūpinātas ezera zivis un vārīta zivju zupa. Būs iespēja veldzēt slāpes ar dažādu avotu ūdeņiem un salīdzināt to garšas.
Pļavas zonā uzmanība tiks pievērsta pļavu augiem – piemēram, pienenēm, nātrēm un ko no tām var pagatavot, būs siera siešana no bioloģiska piena un skaidrots, kāda nozīme tam, ka govis brīvi ganās pļavās ēdot dabīgu zāli. Šeit pat varēs uzzināt par Latvijas apstākļiem jaunu kultūru – kvinoju, kas naski aug kopā ar Latvijas nezālēm, un nogaršot no tās gatavotas pankūkas ar gardām mērcītēm.
“Dabas dzērieni” zonā darbosies organizācija par labu alu, kas demonstrēs kā mājas pagatavot alu un dos degustēt dažādus no vaivariņiem, pelašķiem, kadiķogām u.c gatavotus alus. Savas vīnus un dzērienu pagatavošanas prasmes demonstrēs “Zilvera vīni”. Kafija būs no vietējas izcelsmes produkta – ozolzīlēm. Bet par zāļu tējām parūpēsies “Lauku tējas”.
Atpūtas zonā visas dienas garumā varēs noskatīties raidījumu sērijas “Ēst ir tavā dabā”, būs mūzika, dejas. Šeit norisināsies arī konkurss “Labākā lauku torte 2017”, ko vadīs TV raidījuma “Kūku kari” vadītāja Ilze Briede. Tortes būs iespēja baudīt kopā ar Cēsu kafijas veikala “Melnais gulbis” īpašo kafiju un stāstu par kafijas garšas iespējām.
Lieliem un maziem par prieku darbosies “zaļais tirdziņš”, gan izjādes ar ponijiem, gan loku šaušana, gan darbnīcas roku darbināšanai, gan spēles prātošanai.
Par vēderpriekiem rūpēsies “Restorāns 3” sadarbojoties ar Vienkoču parku ēdiena estētiskajā noformējumā, “Lustīgie meistari”, kas aicinās arī uz klimpu meistarklasēm, “Skrīveru saldējums” un “Līgatnes saldējums”, būs arī picas un “veselīgie” burgeri.
Par festivāla atmosfēru rūpēsies pūtēju orķestris “Cēsis”, bet vakara izskaņā zaļumballi spēlēs grupa “Kārklu blūzs”, bet bufeti nodrošināt Nītaures kafejnīca “Rumnčuks”.
Zaubes savvaļas kulinārajā festivāls ir ne tikai gardēžiem, bet arī ikvienam, kuram tuva ir savvaļas tēma – kā izmantot to, ko daba mums dod un ņemt to prātīgi.
Zaubes savvaļas kulinārais festivāls ir iekļauts arī “Eiropas gastronomijas RigaGauja reģiona” pasākumu plānā.
Vairāk informācijas par festivālu mājas lapā: www.wildfoodfest.lv ![]() 2017-06-27 Amatas novads |
Pasākumi Aktuāli
Noderīgi
Mazsalacas novada pašvaldība Sīkdatnes un privātuma politika Mazsalaca
Aptauja
|